ISO 22000 standard on esimene rahvusvaheline standard, mille järgi on võimalik sertifitseerida toiduohutuse juhtimissüsteemi. ISO 22000 hõlmab kommunikatsiooniprotsesse, juhtimissüsteemi ja ohukontrolli. Standard töötati välja koostöös toiduekspertide ja -ühendustega.
ISO 22000 toiduohutuse juhtimissüsteem –kellele see on mõeldud?
ISO 22000 on mõeldud kõikidele ettevõtetele, kes tegelevad toidukäitlemisega. Toiduohutuse juhtimissüsteem on integreeritud ISO 9001 standardiga ja ei ole mõeldud eraldi kasutamiseks. Kui ISO 22000 määratleb toiduainetööstusega seotud nõuded, siis ISO 9001 standard käsitleb kvaliteedijuhtimissüsteemi üldisemal tasandil ning on mõeldud igasugustele ettevõtetele olenemata valdkonnast. Standardite koos kasutamise tulemuseks on efektiivne ja toimiv toiduohutuse juhtimissüsteem.
ISO Rahvusvaheline Standardiorganisatsioon on välja töötanud ka teisi standardeid, mis kuuluvad ISO 22000 standardi perekonda. ISO 22000 perekonda kuuluvad näiteks standardid ISO/TS 22002 (Toiduohutuse eeltingimusprogrammid) ja ISO 22000:2006 (Toiduohutuse juhtimissüsteemid. Nõuded kõikidele organisatsioonidele toidu käitlemisahelas).
Miks valida ISO 22000 toiduohutuse juhtimissüsteem?
Toimiv ISO 22000 toiduohutuse juhtimissüsteem aitab paremaid tulemusi saavutada. ISO 22000 standard aitab teil saavutada järgmisi eesmärke.
Rakendada rahvusvaheliselt tunnustatud protsesse oma ettevõttes
Suurendada klientide usaldust ning parandada läbipaistvust
Kontrollida ja täiustada süsteeme, tagades nende maksimaalse tõhususe
Tuvastada ja kõrvaldada puudusi
Võita uusi kliente ja suurendada kliendibaasi
Tagada vastavus kehtivale seadusandlusele
ISO 22000 toiduohutuse juhtimissüsteemi sertifitseerimine
ISO 22000 sertifitseerimine tähendab, et sõltumatu kolmas osapool tõendab kirjalikult, et organisatsiooni juhtimissüsteem vastab ISO 22000 standardi nõuetele. See on veenev sõnum ettevõtte klientidele ja annab neile ettevõtte teenust või toodet tarbides suurema kindlustunde.
Pakume toiduohutuse juhtimissüsteemi koolitusi. Koolituse eesmärk on aidata teid ISO 22000 toiduohutuse juhtimissüsteemi kasutuselevõtu erinevatel etappidel. Saame teid aidata vajaduste ja eesmärkide kaardistamisega, juhtimissüsteemi arendamise ja juurutamisega ning auditeerimisega. Samuti oleme abiks dokumendimallidega.
ISO 22000 audit
Siseauditi eesmärk on hinnata reaalse olukorra vastavust kirjeldustele, nende toimimise efektiivsust ning tuvastada võimalused toiduohutuse juhtimissüsteemi paremaks muutmiseks. Siseauditi ajal võrreldakse toiduohutuse juhtimissüsteemi vastavust standardile. Selleks kasutatakse ettevõtte enda siseaudiitoreid või kaasatakse väliseksperte.